Kvaliteta vazduha

Kvaliteta vazduha

Da  li ste  znali da kroz klima uređaj prođe sav vazduh iz zatvorene prostorije i to više puta dnevno? Vazduh koji se nalazi u prostoriji dolazi iz spoljašnje sredine tako sa vazduhom dolaze i lebdeće čestice od izduvnih gasova, čađi, prašine, polena … U većim gradovima, pogotovo u područjima sa frekventnijim saobraćajem, vazduh je još zagađeniji i ima znatno veći broj lebdećih čestica.

Haier već godinama razvija dodatne funkcije za pročišćavanje vazduha u klima uređajima kako bi korisnicima omogućio svež i pročišćen vazduh u njihovim domovima. Haier je predstavio inovativnu funkciju Frost Clean koja predstavlja automatsko samočišćenje klima uređaja hladnom ekspanzijom. Frost Clean funkcija radi na način da zaledi površinu isparivača te se sa otapanjem efikasno uklanjaju nečistoće i bakterije.

  • svi modeli imaju inovativnu funkciju Frost Clean– 99,9% dezinfikovani vazduh
  • pametni senzori za kvalitet vazduha(uz model Haier jade – uskoro u prodaji)
  • svi modeli imaju ionski srebrni premazna isparivaču – ionsko srebro deluje kao antiseptik jer su ioni srebra aktivni i prodiru kroz membranu bakterija
  • antibakterijski paneli(uz model Flexis mat verzija)
  • elektrostatički filter– uklanja sve nečistoće i najsitnije čestice uz pomoć elektrostatičkog naboja (uz model Haier jade – uskoro u prodaji)
  • 3M filter – osigurava 100% pročišćen vazduh od vlasi kose, sitne prašine, polena i ostalih drugih vidljivih i nevidljivih čestica (dolazi kao opcija)

Frost Clean Funkcija 

Haier klima uređaj, model Jade ima inovativni senzor u unutrašnjoj jedinici klima uređaja koji upozorava korisnika na kvalitet  vazduha. Previše čestica prašine u prostoriji aktivira senzor i na displayu unutrašnje jedinice pokazuje upozorenje (Crvena boja – vazduh nije kvalitetan / Zelena boja – vazduh je kvalitetan). Senzor za kvalitet  vazduha ima mogućnost da prepozna  najsitnije čestice prašine (PM2.5). 

Testiranje čistoće klima uređaja s funkcijom Frost Clean nakon 2 godine korištenja

Čestice PM10

Verovatno je najspominjanija oznaka posljednjih dana. PM označava particulate matter dok 10 predstavlja veličinu čestice u mikrometrima. Reč je o kombinaciji čvrstih i tečnih smesa koje lebde u vazduhu, mikroskopski su sitne i ne mogu se videti golim okom. Ulaze u disajne puteve, kroz alveole mogu dospeti u krvotok i prouzrokovatii štetu, naročito ako na sebi imaju vezane štetne spojeve poput metala. Stručnjaci kažu da nastaju pre svega zbog loženja na čvrsta goriva, izduvnih gasova automobila i industrije. Tokom  24 sata njihova prosečna granična vrednost, iznad koje kvalitet vazduha postaje nešto lošiji, iznosi 50 μg/m3. U Beogradu  je juče bila 58,55 μg/m3, a u prve dve nedelje 99,80 μg/m3.

Čestice PM2,5

Manje od prethodnih, a samim tim i opasnije. Uzročnici koji dovode do njih isti su kao i u slučaju PM10. Granična vrednost koju njihova količina ne bi smela prelaziti je 25 μg/m3 u kalendarskoj godini.

x

Ova stranica upotrebljava "kolačiće" kako bi vam osigurala optimalno korisničko iskustvo. Koristimo "kolačiće" za web usluge, analize korištenja, sustave za oglašavanje i analize funkcionalnosti. Bez "kolačića" naše usluge ne bi funkcionirale u potpunosti. Klikom na gumb "DA" prihvaćate pohranjivanje vaših kolačića. Više o kolačićima možete pročitati ovdje.

I agree